Sorgebrev

En föregångare och en parallell sed till dödsannonserna är de så kallade sorgebreven. Breven skickades till släktingar och vänner för att  meddela den anhöriges dödsfall, samtidigt som man bjöd in till begravning. Denna sed började hos överklassen under 1800-talet. Under tidigt 1900-tal hade seden blivit vitt spridd bland samtliga samhällsklasser. Breven var ursprungligen  handskrivna men övergick succesivt till att bli tryckprodukter.

Man kan undra hur det kändes att få ett brev med svarta sorgkanter levererat till sin adress. Vid den blotta synen av alla brev som en och samma släkting till mig mottagit så kan jag inte låta bli att fundera på hur enormt många svartkantade brev som måste varit i omlopp inom posthanteringen under tidigt 1900-tal.

De tidigaste breven bestod av ett separat kort i kuvert. Breven övergick sedan till att bli en vikbar historia där brev och kuvert kombinerades i ett och samma papper. Ramen blir bredare än innan och får allt mer konstnärligt utförande och återspeglar samma svarta och blankpolerade mode som råder på gravstenar för denna tid. Modet håller i sig in på 1930-talet.

Under 1940-talet stramas breven åt i utförandet igen. Sorgekanten blir smalare och alla dekorationer skalas bort. De behåller dock sin form med kombinerat kuvert och brev.

Under 1960-talet så försvinner traditionen med begravningsbreven helt och hållet.  Källa: Anna Larsdotter, folklivsfanatisk etnolog.

I detta Galleri finns exempel på sorgebrev från Drängsered.

 

Fler bildgallerier från Drängsereds hembygdsföreningPublicerad av

shf_drangsered5