Tuna kyrkskola

Kategori: Skola

Tuna kyrkskola byggdes på klockarjor i Tuna by 1886

Koordinater: 58.740024, 16.837193

Information om Tuna kyrkskola

Tuna kyrkskola togs i bruk vårterminen 1887. Den ersatte den gamla skolan som låg i Svalsta och varit gemensam för Tuna och Bergshammars socknar. Den byggnaden som sedan blev fattighus/ålderdomshem. Skolan bestod av två lärosalar med avklädningsrum samt bostäder för två lärare. En större lägenhet på två rum och kök för folkskolläraren och en mindre på ett rum och kök för småskolans lärare.
Redan år 1916 visade det sig att skolan var för liten och tillfälliga lokaler för småskolan ordnades vid Nedre Torp och sedan i Föreningsborg. 1931 byggdes skolan om till fyra lärosalar och en stor slöjdsal på övre plan. Då stod en bostad för tre lärare klar, huset som idag kallas Klockaregården. Där fanns också en lokal i källaren för skolköksundervisning. Parken runt skolan var ett kärt tillhåll för lekar och spel av allehanda slag.
År 1966 var den nya Svalsta skolan klar och Tuna kyrkskola lades ner.
I dag är det hembygdsföreningen som äger kyrkskolan och har iordningställt en skolsal och har sina museala samlingar inrymda här.


Bildgallerier från Tuna kyrkskola

Visa fler bildgallerier från Tuna kyrkskola ›


Bilder och dokument från Tuna kyrkskola

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Arne Corell
Jag är föreningens redaktör i Bygdeband för Tuna hembygdsförening Södermanland. Har du uppgifter bilder och frågor om Tuna kontakta mig 070-6925025 nab_corell@bahnhof.se