Landa

Kategori: By

Visa karta
Landa
Koordinater: 60.399460, 15.831657

Information om Landa

Byn är till namnet känd sedan slutet av 1300-talet (olavus jansson i Landom 1393 22/4) men har säkert funnits i åtskilliga århundraden tidigare. Namnet skulle kunna tolkas som `landningsplats` och avser förmodligen stället där man, om man färdades på älven, var tvungen att gå i land före den stora forsen som låg nedströms byn. Det har också från äldsta tid varit fråga om en älvövergång, senare ett färjeställe mellan Skedvis huvudbyggnader kring kyrkan och utjordarna i söder samt den bebyggelse som kan ha funnits där.

Länge sköttes överfarten här med en färja. Först omkring 1810 byggdes den första flottbron vid Landa. Den fanns kvar till 1978, då en modern betongbro byggdes uppströms det gamla brofästet.

Landa blev snart en av socknens största byar, särskilt till arealen. Dess gränser efter laga skiftet sträcker sig från Hysta i norr till Uppbo och Bispbergshyttan i öster, ända till Säters socken i söder och Kyrkbyn i väster. Storskifte genomfördes 1816 och laga skifte tillsammans med Forsa 1871-1878. Därvid sammanslogs byarna till ett skifteslag och många gårdar flyttades ut ur de gamla byplatserna.


Bilder och dokument från Landa

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Griggus Per
Föreningsredaktör för Stora Skedvi hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Stora Skedvi är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 070-523 19 08, eller skriva till mig på adressen griggusper@slaktforskarhuset.se.