Hylte Bruks AB, nu Stora Enso Hylte AB

Kategori: Fabrik / Industri

Koordinater: 57.001758, 13.237806

Information om Hylte Bruks AB, nu Stora Enso Hylte AB

Hylte Bruks AB grundades 1907 och går numera under namnet Stora Enso Hylte AB. Företaget är ett av Sveriges största tidningspappersbruk med en kapacitet på 840 000 ton/år. Man har idag ca 800 anställda och är en av de största privata arbetsgivarna i Hallands län. Disponenten vid Rydö Bruks AB, Anders Olsson, bestämde sig 1907 för att starta ett nytt pappersbruk vid fallet vid Hylte Kvarn ca 1 mil uppströms Rydö i Nissan. Han avgick från Rydö Bruks AB och flyttade till Nittebo i Färgaryds socken. Han förvärvade hemmanet Vestra Hylte från makarna Lars och Eva Nilsson, med tillhörande kvarn, såg och vattenfall. Till medhjälpare valde han deras son Johan Larsson.
Han var så övertygad om att projektet skulle lyckas att han inbjöd till aktieteckning i bolaget som han kallade Hylte Bruks AB. Aktiekapitalet uppgick till 800 000 kronor. I bolagsordningen som fastställdes vid aktieteckningen står att läsa, ”Bolagets verksamhet skall hafva till föremål att tillverka sulfitmassa och papper äfvensom att idka handelsrörelse.”
Trots en del bekymmer under byggandet startade sulfitfabriken den 1 april 1910 och i mitten av juni samma år rullade tre pappersmaskiner igång. Inom ett år byggdes ytterligare en pappersmaskin.


Bilder och dokument från Hylte Bruks AB, nu Stora Enso Hylte AB

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Hylte Bruks AB, nu Stora Enso Hylte ABEj definierat, se platsbeskrivning
Grindstuga

Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Bo Westman